E toamnă, așa că dacă mai prinzi vreme bună, te cam bucuri. Gândul că poate ai da o fugă până la un loc demn de vizitat, îți face dinții să apară printre buzele ce înfățișează un zâmbet, nu-i așa? Ce zici de Castelul Wesselényi din Hodod? E o localitate cu o istorie încărcată.
Hododul apare pentru prima dată în documente în anul 1210. Fiind un apropiat consilier al principelui, la doi ani după ce Francisc Wesselényi primește titlul de baron, în anul 1584 familia sa devine proprietara acestei localități, după ce principele István Bathory îi dăruiește acesteia cetatea Hododului (plus alte optsprezece posesiuni). În anul 1761 Francisc Wesselényi inițiază construirea castelului Wesselényi de la Hodod, într-o perioadă caracterizată de prezența stilului baroc și în Transilvania, unde mai mulți arhitecți au intervenit la realizarea clădirii.
Castelul este situat în centrul localității Hodod, județul Satu-Mare, localitate traversată de Drumul Județean 196. În clădire nu am avut acces, dar se știe că structura interioară a castelului s-a păstrat, doar că au dispărut în mare parte mobilierul și decorațiunile. S-au păstrat două șeminee ce au fost realizate din marmură, parchetul, lambriurile și ușile de intrare. Clădirile anexate castelului, așezate sub formă de U, aveau rolul de bucătărie, de brutărie, de locuințe pentru servitori și de grajduri. Și acestea au fost decorate, dar în vremea comunismului ornamentele au fost distruse. O atracție valoroasă a castelului ar fi fost cândva un lac cu o mică insulă în mijloc, dar această zonă a fost distrusă prin anii ’70.
După naționalizarea sa, castelul a găzduit sediul primăriei. Odată cu retrocedarea acestuia, după 1989, aici au fost ținute cursuri pentru câteva clase și tot aici și-a găsit loc de funcționare și biblioteca.
În 2009 castelul a fost vândut de către moștenoitori unui antreprenor maghiar, care a achiziționat clădirea în dorința de a o restaura și de a o pune în funcțiune publicului larg, ca muzeu, doar că acest nou proprietar încă nu a reușit să obțină fonduri pentru a restaura castelul, pentru că, așa cum declara la un moment dat, când vine vorba de fonduri de restaurare, prioritare sunt clădirile aflate în posesia statului.
Cum te îmbraci? Frumos, că e loc fain de poze. Apropo, neaparat să mergi cu un prieten ori o prietenă! Ai nevoie de un fotograf, pentru că dacă ești iubitoare/iubitor de clădiri somptuoase, o să te hipnotizeze acest loc. Parcă intri pe o ușă magică a timpului, așa că poate ții cont de asta și mergi îmbrăcată într-o ținută inspirată din stilul baroc. Cum am făcut eu.
Leave a reply