Hododul este de o frumusețe aparte, cu toate că drumul ce traversează localitatea este plin de gropi. Primăvara dă un farmec aparte oricărui loc, dar parcă aici am găsit ceva mai special, încă de când am fost la Castelul Wessélenyi, în toamnă. Parcul ce înconjoară conacul este de o frumusețe de nedescris acum, grație lunii mai. Copaci bătrâni de secole, castani pictați în alb, arțari înfloriți pe marginea grădinii ce-și imprăștie mirosul și te-mbată de plăcere!
Stilul în care conacul a fost realizat este cel eclectic, adică îmbinarea mai multor stiluri arhitecturale. În România cele mai multe clădiri în acest stil au fost construite în București. Clădirea falnică a fost ridicată de către familia nobiliară Wessélenyi. Wesselényi Farkas a avut patru fete și doi băieți. Dintre aceștia, unul, adică Farkas a moștenit castelul mai sus menționat, iar celuilat fiu, József, i-a construit unul nou când acesta s-a căsătorit cu Rachel Kendeffy. Acesta este actualul castel Dégenfeld.
Conacul Dégenfeld a fost naţionalizat în 1946, de la Maximilian Degenfeld Schönburg. De atunci și până când a fost retrocedat, aici a funcționat școala. Acum conacul se află în proprietate privată, după retrocedarea din 2009. Cel ce deține acum clădirea este Dégenfeld Pál, urmaș al familiei nobiliare, cetățean maghiar. Acesta dorea să acceseze fonduri pentru reabilitarea clădirii și apoi să o lase deschisă publicului larg, doar că nu a avut succes până în momentul de față. Totuși, clădirea nu e lăsată de izbeliște, se vede că cineva o îngrijește permanent, iar după ce a investit în repararea acoperișului și s-a îngrijit de drenarea apei din jurul acesteia, proprietarul a dat-o în folosință Episcopiei Reformate pe o perioadă de 39 de ani. Acum, aici se țin și școli de vară pentru copii.
E jenant că asemenea clădiri cu însemnătate istorică importantă și care pot fi atractive pentru turiști stau și se degradează pe zi ce trece în bătaia vântului, sub ploile lungi și dese ori sub ochii ignoranți ai celor cu putere de decizie.
Mi-am plănuit să merg într-o zi de weekend la un picnic și să stau s-admir clădirea bătrână, stând pe o pătură, sub un copac. Să știi că de vrei, poți să și închiriezi cameră la conac, să stai peste noapte. Clădirea e dotată cu electricitate și câteva băi. Pentru mai multe informații, nu te sfii să suni aici : 0261 829 001.
Leave a reply